ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ

2011-10-26 23:16

 

ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ

 

Τα διφωσφονικά αποτελούν μία κατηγορία φαρμάκων που αναστέλλουν την απορρόφηση του οστού. Γι αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως ως φάρμακο επιλογής στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγούν πρακτικά σε μια κατάσταση που καλείται οστεονέκρωση των γνάθων. Η οστεονέκρωση συνδέεται με την προσωρινή απώλεια αιματικής παροχής στον οστίτη ιστό, με συνέπεια την κατάρρευση του οστού. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό με τα διφωσφονικά που λαμβάνονται από το στόμα, όσο με αυτά που λαμβάνονται ενδοφλεβίως.

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια. Μπορεί να περάσουν  αρκετές εβδομάδες ή μήνες πριν ο ασθενής αρχίσει να παρατηρεί τα συμπτώματα, που μπορεί να περιλαμβάνουν: κινητικότητα δοντιών, αποκάλυψη οστού, πόνος στα ούλα/γνάθους, οίδημα ή λοίμωξη, μούδιασμα στη γνάθο και δραματική απώλεια ουλικών ιστών.

Ο πόνος της οστεονέκρωσης χαρακτηρίζεται παρόμοιος με εκείνον που παρατηρείται στην αρθρίτιδα. Η οστεονέκρωση των γνάθων μπορεί να διαγνωσθεί με απλές τομογραφίες, όπως πανοραμική ακτινογραφία  και σάρωση CT. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί οστική βιοψία για να αποκλειστούν μεταστατικά νοσήματα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως μια τέτοια επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιλογές.

Οι ασθενείς με καρκίνο που θεραπεύονται με διφωσφονικά ενδοφλεβίως είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν οστεονέκρωση σε σχέση με ασθενείς  που λαμβάνουν διφοσφωνικά από το στόμα για οστεοπόρωση.

Η πρώιμη αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης είναι σημαντική, γιατί παρέχει περισσότερες επιλογές στον θεράποντα οδοντίατρο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστούν λοιμώξεις που σχετίζονται με τη νόσο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν κινητά μηχανήματα για προστασία αποκαλυμμένων περιοχών οστού. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο νεκρωτικός ιστός μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά οι χειρουργικές επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές.

 Σημαντικό επίσης είναι να ληφθεί υπόψη η χρήση των διφωσφονικών σε περίπτωση που θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα, γιατί αυξάνει ο κίνδυνος αποτυχίας λόγω της οστεονέκρωσης που ελλοχεύει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της οστεονέκρωσης μπορεί να προσομοιάζουν με οδοντικό πόνο και περιοδοντική νόσο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διατηρείται ανοιχτή επικοινωνία και να πραγματοποιείτε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, ώστε το πρόβλημα να μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα και να θεραπευθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.